Árfolyamok

Az egyes portfólióink aktuális árfolyamai a következők:

Az itt feltüntetett adatok tájékoztató jellegűek. A Felügyelet (MNB) honlapján az elszámoló egységek árfolyamára vonatkozóan összehasonlító adatok találhatóak.

Portfóliók

Válasszon a különböző élethelyzetekhez szabott portóliónk közül!

Portfólió választó

Szolgáltatási portfólió

A pénzügyi járadék szolgáltatás megkezdésekor a pénztártag megtakarítását a Pénztár 2009. december 1-jétől a Szolgáltatási portfólióban fekteti be.

Általános tudnivalók és elemzések

Az elszámolóegység alapú nyilvántartásról

A választható portfóliós rendszer bevezetésével 2008. január 1-jétől a pénztár nyilvántartási rendszere is módosult. A számlaegyenleg nyilvántartásának és a tranzakciók könyvelésének korábbi forint alapú elszámolását felváltotta a számlák elszámolóegységekben történő vezetése.

Az elszámolóegység alapú nyilvántartás lényege a következő:

  • Induláskor a Pénztár valamennyi pénztártag egyéni számlakövetelésének minden forintját átváltotta elszámolóegységekre 1Ft = 1 elszámolóegység megfeleltetéssel.
  • A 2008. január 1-jét követően befizetett tagdíjak fedezeti része a jóváírás napjának adott portfóliós árfolyama szerint átváltásra kerül elszámolóegységekre, melyek hozzáadódnak a már nyilvántartott elszámolóegységekhez.
  • Az egyéni számlaegyenleg forint értéke az adott napra érvényes elszámolóegység darabszámának és az aktuális portfólió egységárfolyamának szorzata.
  • Az egységárfolyam egyben a befektetési teljesítményt is tükrözi. A befektetés hozamát az árfolyam napi szinten magában foglalja, ami a befektetési teljesítmények napi követhetőségét teszi lehetővé.
  • A hozamráta a vizsgált időszak kezdő és záró árfolyamának hányadosával meghatározható.
  • A napi árfolyam alapján a tagok megtakarításának aktuális (piaci) értéke naponta követhető.
  • A lekérdezett egyenleg nem egyezik meg a lekérdezés napjának egyenlegével, hanem az azt 5 munkanappal megelőző nap portfóliós árfolyama szerinti összeget mutatja, mivel az a lekérdezés napján ismert legutolsó árfolyam.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján (www.mnb.huÚj lapon nyíló tartalom.) az elszámolóegység alapú nyilvántartást vezető pénztártárak portfóliónkénti elszámolóegység árfolyamaira vonatkozóan összehasonlító adatok találhatóak.

További fontos, a nyugdíjpénztári megtakarítással kapcsolatos fogalmakról, elnevezésekről itt olvashat.