Választható portfóliók

A pénztár vagyonkezelőjének mindenkori kötelessége, hogy legjobb szakmai tudása szerint kezelje a rábízott nyugdíjvagyont, minden szakmai döntésével azon legyen, hogy az adott kockázati szint mellett a lehetséges legmagasabb hozamokat érje el a tagjai számára.

Annak érdekében, hogy Ön mindig az aktuális kockázatviselési hajlandóságának megfelelő befektetést választhassa, az OTP Nyugdíjpénztár 6 befektetési portfóliót kezel párhuzamosan. Azt, hogy nyugdíjmegtakarítását melyik portfólióban tartja az Ön döntése, és a különböző portfóliók között később is tetszőleges időpontban és gyakorisággal válthat.

Portfólió kiválasztása

Kíváncsi, hogy melyik portfólió illik Önhöz a leginkább? Töltse ki kérdőívünket!

Kitöltöm

Árfolyamok

Nézze meg, hogyan teljesítenek a különböző nyugdíjpénztári alapjaink és tekintse meg elemzéseinket!

Árfolyamok

Egyéni számla

Nézze meg aktuális portfólió besorolását!

Egyéni számla

Választható portfólióink jelenleg

Kockázatkerülő portfólió

A Kockázatkerülő portfóliót ajánljuk a nagyon alacsony kockázatot vállaló, közvetlenül a nyugdíjba vonulás előtt álló, vagy már nyugdíjas pénztártagok számára (62+ év). A kockázatkerülő portfólió befektetéseit kizárólag pénzpiaci eszközök, vagyis rövid lejáratú állampapírok és bankbetétek alkotják, így a portfólióban elhelyezett megtakarítások értéke egyenletesen növekszik. A portfólió a felhalmozott kamatokat illetve hozamot megőrzi, a rövid távú árfolyam ingadozások, átmeneti veszteségek esélye nagyon kicsi. A portfóliót abban az esetben ajánljuk, ha Önnek rövid időn (1-2 éven) belül felvehetővé válik önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása és fel is kívánja azt használni, illetve kisebb kockázat vállalásával elfogadja a várhatóan alacsonyabb, de biztosabb hozamot.

Klasszikus portfólió

Klasszikus portfóliót ajánljuk az alacsony kockázatot vállaló, 60-62 éves pénztártagoknak. A Klasszikus portfólió befektetéseit szinte kizárólag állampapírok alkotják, így megtakarításai a kifizetési jogosultság eléréséig nagyobb ingadozások nélkül gyarapodhatnak. A portfóliót abban az esetben ajánljuk, ha Önnek 5 éven belül felvehetővé válik önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása és fel is kívánja azt használni.

Óvatos portfólió

Óvatos portfóliót ajánljuk a mérsékelt kockázatot és alacsony árfolyam ingadozást vállaló, 55-60 éves pénztártagoknak. Az Óvatos portfólió mérsékelt kockázatvállalás mellett megfelelő hozamot biztosít. A portfólió befektetéseit több mint nyolcvan százalékban állampapírok alkotják, ezen felül hazai és nemzetközi részvénybefektetések, valamint külföldi kötvények is helyet kapnak, amelyek hozamelőnye várhatóan a befektetést követő 5 éven belül jelentkezik. Ezt a portfóliót ajánljuk, ha Önnek 5-10 éven belül felvehetővé válik önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása, és azt akkor fel is kívánja használni.

Kiegyensúlyozott portfólió

Kiegyensúlyozott portfóliót ajánljuk a mérsékelt kockázatot vállaló, 45-55 éves pénztártagoknak. A Kiegyensúlyozott portfólió befektetéseit közel kétharmad részben állampapírok alkotják, amelyek mellett nagyjából egyharmad részben hazai és nemzetközi részvénybefektetések, valamint külföldi kötvények is helyet kapnak. A biztonságosabb állampapírok teljesítményét a kellően hosszú időtávon már jelentősen javítják a részvények, így Ön a kockázatmentes befektetésekhez képest kedvezőbb hozamra számíthat. A portfóliót abban az esetben ajánljuk, ha Önnek 10-15 éven túl felvehetővé válik önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása és fel is kívánja azt használni.

Növekedési portfólió

Növekedési portfóliót ajánljuk a számottevő kockázatot vállaló 35-45 éves pénztártagoknak. A Növekedési portfólió befektetéseinek közel kétharmad részét hazai és nemzetközi részvények, valamint külföldi kötvények alkotják, hosszabb távon magas hozam elérését ígérve. A várható árfolyam ingadozások kockázatát a portfólió több mint egyharmadát kitevő állampapírok kiegyensúlyozottabb értéknövekedése csökkenti. A portfóliót elsősorban abban az esetben ajánljuk, ha Ön 15-25 éven túl tervezi önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításának felvételét illetve a magasabb hozam elérése érdekében elfogadja a magasabb kockázatot.

Dinamikus portfólió

Dinamikus portfóliót ajánljuk a magas kockázatot vállaló, az aktív éveik elején álló, azaz 16-35 éves pénztártagoknak. A Dinamikus portfólió befektetéseinek közel 90%-át hazai és nemzetközi részvények, valamint külföldi kötvények alkotják, hosszú távon kiemelkedően magas hozam elérését ígérve. A várható magas árfolyam ingadozások kockázatát a hosszú megtakarítási időtáv csökkenti. A portfóliót elsősorban abban az esetben ajánljuk, ha Ön 25-35 éven túl tervezi önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításának felvételét, illetve ha a hosszú távon magas hozam elérése érdekében elfogadja a magas kockázatot.

A Pénztár ajánlása a portfólió választásra a kor és kockázatvállalás függvényében:

Portfóliók rövidítése: ÓV óvatos, KL klasszikus, KK kockázatkerülő

Milyen feltételekkel válthat a befektetési portfóliók között?

  • A Pénztár a portfólióváltást a kérelem beérkezését követő 7. munkanapon hajtja végre.
  • Két portfólióváltás között 7 munkanapnál kevesebb idő nem telhet el.
  • A pénztártag egyéni számlán lévő megtakarításai nem oszthatók meg több portfólió között. A portfólióváltást követően a tag javára érkező valamennyi befizetés, valamint jóváírás szintén a választott portfólióba kerül.

Portfólióváltásra vonatkozó igény a Pénztár erre a célra rendszeresített formanyomtatványán jelenthető be, valamint a Portál oldalon bejelentkezést követőenÚj lapon nyíló tartalom..

Amennyiben a pénztártag egyidejűleg kezdeményez portfólióváltást és kér kifizetést, abban az esetben a Pénztár rangsorol (taggal történő egyeztetés nélkül), a kifizetési kérelem élvez elsőbbséget és annak pénzügyi teljesítés határidejét követő munkanapra kerül előjegyzésre a portfólióváltási kérelem teljesítése.