Óvatos portfólió 2016. október 1-jétől

2016. október elsejétől az OTP Nyugdíjpénztár – bővítve a választható befektetési lehetőségeket – bevezeti az ÓVATOS portfóliót.

Az egyes választható portfóliók abban térnek el egymástól, hogy különböző arányban tartalmaznak befektetési eszközöket – alapvetően kötvényeket és részvényeket – ezzel eltérő kockázatú és hozamú befektetésre adva lehetőséget. A vagyonkezelés akkor a legeredményesebb, ha a befektetések a pénztártagok várható befektetési időtávjához, hozamelvárásához és kockázatvállalási hajlandóságához igazodnak.

Az ÓVATOS portfólió kockázati besorolása szerint a KLASSZIKUS és a KIEGYENSÚLYOZOTT portfólió között helyezkedik el. Alacsony részvényhányad tartalma miatt a mérsékelt kockázatot vállaló, illetve azoknak az 55-60 év közötti pénztártagoknak ajánljuk, akik megelégednek a várhatóan kisebb, de biztosabb hozammal.

A portfólióváltást megelőzően szíveskedjen az alábbiakat átgondolni:

  • Portfólióváltás előtt mindenképpen tájékozódjon az egyes portfóliók elért és várható teljesítményeiről. A befektetési eredmények és a portfóliók árfolyamai a honlapon (www.otppenztarak.hu) lekérdezhetők. Ugyanakkor vegye figyelembe, hogy a múltbeli adatok nem jelentenek garanciát a jövőbeli eredményekre.
  • A választás során indokolt mérlegelni az egyéni hozamelvárásokat, illetve a személyes kockázatvállalási hajlandóságot.
  • Megfelelően hosszú befektetési időtávon a magasabb kockázatú eszközök jobban teljesítenek, mint az alacsonyabb kockázatú eszközök. Ez azonban rövidtávon akár nagyon magas ingadozást is okozhat. Amennyiben Ön ezt a kockázatot mindenképp szeretné elkerülni, lehetősége van akár a legkisebb kockázatú portfóliót is választani, de egy kisebb kockázatú portfólióban a hosszabb távon elérhető hozama várhatóan elmarad majd a kockázatosabb portfóliók hozamától.
  • Döntéskor elsősorban azt érdemes figyelembe vennie, hogy mennyi időn belül válik jogosulttá a nyugdíjpénztári szolgáltatás igénybevételére, és ennek az időpontnak megfelelő portfóliót célszerű választania. Ez akár azt is jelentheti, hogy érdemes az eddiginél magasabb kockázatú, de hosszabb távon várhatóan magasabb hozamú portfólióra váltania.
  • Jelenlegi portfóliójáról akkor célszerű egy alacsonyabb kockázatú portfólióra váltania, amennyiben az elért eredményt szeretné rögzíteni, vagy rövid időn belül szeretné felvenni megtakarítását, mert egy a váltást megelőző, esetlegesen kedvezőtlen hozamteljesítményt alacsonyabb kockázatú, de emiatt alacsonyabb hozamú portfólió nem képes kompenzálni.

A Pénztár ajánlása a portfólió választásra a kor és kockázatvállalás függvényében:

Portfóliók rövidítése: ÓV óvatos, KL klasszikus, KK kockázatkerülő

Hogyan léphet át a bevezetésre kerülő ÓVATOS portfólióba?

A portfólióváltás általános szabályai az új portfólió bevezetését követően csak annyiban változnak, hogy a portfólióváltás az ÓVATOS portfólióba 2016. október 1. és 2016. december 31. között egy alkalommal díjmentes.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az OTP Nyugdíjpénztár az Ön megtakarítását életkora előrehaladtával nem sorolja át automatikusan kevésbé kockázatos portfólióba, ezt kockázatvállalási hajlandósága szerint Önnek kell megtennie.

A portfólióváltáshoz

  • regisztrált pénztártagjaink részére az OTP PortálokÚj lapon nyíló tartalom. portálon keresztül lehetőséget biztosítunk az elektronikus kitöltésre, amelyet nyomtatás és aláírás után postai úton kell beküldeni, vagy leadni a személyes ügyfélszolgálatunkon.
  • vagy az eredeti aláírással ellátott Portfólióváltó adatlapot szíveskedjen postai úton beküldeni a Pénztár levelezési címére vagy leadni személyes ügyfélszolgálatunkon.

A Pénztárba beérkezett dokumentum alapján jegyezzük elő a portfólióváltást.

Kérdése van? Várjuk megkeresését!
Bankszámlaszám:
11742001-20030030
Cím:
1051 Budapest, Nádor u. 16
Levelezési cím:
1370 Budapest, Pf. 369.
Telefon:
+36 1/3-666-555
E-mail:
info@otpnyugdij.hu
Fax:
+36 1/429-7448